Subverenigingen

De Koninklijke Studenten Schietvereniging is de oudste en tevens laatste ongemengde subvereniging binnen het A.S.C./A.VS.V. Thans zijn er zo’n 30 schutters van verschillende disputen, wat geen verticaal maar een diagonaal karakter geeft aan de vereniging. De KSS houdt zich bezig met mannige activiteiten als schietoefeningen, erewachten en schietwedstrijden in Duitsland en Polen. Ook wordt aan de leden leiderschapstraining gegeven. Op de avonden leer je hoe je een goed leider kunt zijn in de functie die je bekleed. Daarnaast blijkt de goede band met defensie door het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse als militair: 40 kilometer per dag lopen in uniform met 10 kilo ballast op je rug. Met schietoefeningen kan de luchtbuks thuis worden gelaten als wij onder leiding van sergeant-majoor Uytenbroek worden onderricht in het hanteren van pistool, geweer en mitrailleur. Met hem nemen we de laatste strategie door totdat hij het sein geeft: “niet lullen, magazijnen vullen! ”.

Sinds 1887 is de A.S.T.V. Kothurne de toneelvereniging van het A.S.C./A.V.S.V. en biedt zij haar leden zowel binnen als buiten de deuren van Toko cultuur en vermaak. Behalve ons jaarlijkse kothurnestuk biedt Kothurne iedereen met een talent, van dansen tot zingen, een podium. Ook organiseren we diners, podiumborrels, een cabaretfestival en het welbekende Kothurne Paasontbijt.

Dankzij de laagste contributie en het laagdrempelige karakter van Kothurne ontmoet je de leukste en mooiste leden van over de hele verenging. Met meer dan driehonderd leden zijn wij, Kothurne, de grootste subvereneging van het A.S.C./A.V.S.V. Sterren als Beau van Erven Dorens, Peter Pannekoek en Antonie Kamerling begonnen hun carrière bij Kothurne. Genoeg reden om je bij ons aan te sluiten en meer uit je studententijd te halen!

De Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus werd in 1885 opgericht en is sindsdien uitgegroeid tot de grootste en beste studenten roeivereniging van ons land. Nereus kenmerkt zich als de ideale combinatie tussen toproeien en gezelligheid. Vanuit goede begeleiding en een professionele instelling worden jaar in jaar uit, door zowel toproei(st)ers als beginnende roei(st)ers, vele nationale en internationale overwinningen behaald. Op de Olympische Spelen was Nereus ook dit jaar weer hofleverancier van het nationale roeiteam en werd een bronzen medaille behaald met de Vrouwen Acht. Ook won Nereus dit jaar voor de 38e keer de Varsity, wat uitbundig werd gevierd met de tradionele kroegjool op N.I.A. Uiteraard kan en wil niet iedereen zich op hoog niveau manifesteren. Er is dan ook alle mogelijkheid om de sport op een minder intensieve wijze te bedrijven en het aan de bar tegen elkaar af te leggen. Verder kun je naast het roeien de nadruk leggen op de sociale mogelijkheden die Nereus biedt. Vanuit vele commissies en dankzij de betrokkenheid van haar leden beschikt Nereus over een enorm organisatievermogen. Ieder jaar worden grote evenementen georganiseerd zoals de Heineken Roeivierkamp, het NK Indoorroeien en de Nereus Carpit Noctem. Maar men kan ook denken aan galas, kampen, diners en de wekelijkse drukke borrels. Voor meer informatie kun je terecht op www.nereus.nl.

De Amsterdamse Studenten Rugby Vereniging Ascrum is in 1962 opgericht door 15 onstuimige leden van het A.S.C. Nu is de A.S.R.V. uitgegroeid tot de grootste en meest toonaangevende studenten rugby vereniging van Nederland. Ons eerste team is dan ook het meest succesvolle studententeam en speelt mee om de landstitel. Het Tweede, Het Derde en Het Vijfde komen respectievelijk uit in de eerste, derde en vierde klasse van rugbyend Nederland.  Omdat we zowel in de hoogste als laagste klasse zijn vertegenwoordigd, kunnen al onze leden speelminuten maken, ongeacht het niveau van het lid.

Ascrum is rijk aan tradities. Zo organiseren we jaarlijks een trip naar het buitenland om daar tegen lokale clubs te spelen,  doen we altijd mee aan het Ameland Beachrugbytoernooi en ook onze reünisten staan nog steeds elke week fanatiek op het veld met hun eigen team.

Bij ons begin je als Jonghe Hond waar je in een zes weekse clinic de basisbeginselen van het rugby wordt aangeleerd.  Hierna zal je het opnemen tegen andere startende studenten rugbyers uit verschillende steden uit Nederland. Tijdens deze wedstrijden zal jij jezelf op en naast het veld bewijzen en te gast zijn in de stad of sociëteit van het thuisspelende team. Tot slot is Ascrum als één van de weinige studenten rugby verenigingen van Nederland eigenaar van ons eigen verenigingshuis, het IJzeren Huisch. Dit geeft ons een eigen plek van samenkomst waar na training en wedstrijden geborreld kan worden.

Voor meer informatie of om een keer mee te trainen kun je terecht op www.ascrum.com.

Terwijl een mens makkelijk over zijn benen struikelt, doet een paard dat zonder meer niet. Vandaar ook ‘Hippos Ouch Raidioos Sfalletai.’ Het edele dier weet zich staande te houden door een goede samenwerking met de ruiter.

De Amsterdamsche Studenten Rijvereniging H.O.R.S. werd opgericht in 1911 en is al sinds 1911 een subvereniging van het A.S.C./A.V.S.V.
De leden van a.s.r. H.O.R.S. krijgen al meer dan honderd jaar wekelijks dressuurlessen midden in Amsterdam op de Hollandsche Manege aan het Vondelpark, de oudste rijschool van Nederland. Naast dressuur worden er ook springlessen en dameszadellessen aangeboden, en kunnen familie en vrienden een keer worden uitgenodigd om de rug van een paard te beklimmen.
Na het rijden wordt er in de foyer geborreld op de ‘après-chevaux’, waar de nodige bijbehorende dranken genuttigd worden. Om ook te genieten van een goede borrel op deze unieke locatie kan men daarom ook borrellid worden, en zo in de Hollandsche manege de sfeer proeven van ruim honderd jaar terug.
Ook gaat a.s.r. H.O.R.S. als erelid van de Veluwe Hunt regelmatig naar de jachten in het verre zuiden van Nederland. Hier rijden leden mee in de jacht of wordt het unieke traditionele schouwspel bewonderd onder het genot van een borrel.

Cricket is een klassieke Engelse sport, die in Nederland vooral in de randstad beoefend wordt. De sport is een combinatie van techniek, concentratie, sportiviteit en gezelligheid. Men speelt cricket de hele zomer met mooi weer. Onze wedstrijden duren ongeveer een hele middag, waarbij je ook samen met de tegenstander tussendoor luncht. Na de wedstrijd drinken de teams ook traditiegetrouw een drankje samen. Onze subvereniging is in 2011 opnieuw opgericht door leden die de sport een warm hart toedragen. Elke zomer speelt de ASCV cricket op de prachtige velden van VRA in het Amsterdamse bos. Van eind mei tot eind augustus komen wij uit in de zaterdagmiddagcompetitie, de zogenaamde ZAMI. Kenmerkend voor deze competitie is laagdrempeligheid, gezelligheid en een biertje na de wedstrijd. Beginners, gevorderden, afgestudeerden en eerstejaars spelen bij ons met elkaar een prachtige sport waarin sportiviteit en gezelligheid een prachtige mix vormen op zomerdagen. Verder organiseert onze subvereniging diverse activiteiten waaronder een borrel waarbij ook binnen in de sociëteit gecricket wordt.

Diep verscholen in het Vondelpark liggen elf prachtige gravelbanen waar dagelijks intensief getennist wordt door de leden van L.T.C. Festina - de grootste tennisclub van ons land. Sinds 1916 zijn deze banen ook beschikbaar voor corpsleden die zich hebben aangemeld bij de Amsterdamsche Studenten Tennisclub, subvereniging van het A.S.C./A.V.S.V. In 1933 wordt het vrouwelijke equivalent in het leven geroepen onder de naam 'Shot' en na de oorlog in 1946 komen deze subverenigingen samen onder de voor de hand liggende naam A.S.T. Shot.

Het bestuur van de subvereniging staat nauw in contact met het bestuur van Festina om te zorgen dat er elk jaar weer mogelijkheid is voor +- 150 studenten om zich voor een jaar in te schrijven bij de tennisclub. Als Shot-leden hebben ze bijna alle bevoegdheden die Festinezen ook hebben. Naast tennissen kunnen ze (jeugd)toernooien organiseren, meedoen aan de clubkampioenschappen en andere toernooien, competitie spelen en wekelijks training krijgen. Tot slot regelt het Shotbestuur regelmatig gezellige borrels op de club, zodat je snel weer nieuwe tennisrivalen kan vinden.

Als laatste probeert het bestuur om haar leden zoveel mogelijk doorgroeimogelijkheden te bieden binnen LTC Festina. Shotters die meerdere jaren actief zijn en zich inzetten voor de club kunnen na hun Shot-lidmaatschap doorstromen naar het lidmaatschap van LTC Festina en zich dus volwaardig Festinees noemen. Toch wel fijn bij zo'n mooie en exclusieve club met een wachtlijst van meer dan 8 jaar...!

Styxxx

Hockey bestaat al duizenden jaren. Zo tikten zelfs de oude Grieken al met een stok een bal heen en weer. Hockey wordt in Nederland pas geïntroduceerd in 1891 als elite sport. De enige grote sport die nog ontbrak als een van de subvereninging van het A.S.C./A.V.S.V. . Daarom hebben het A.S.C/A.V.S.V en Amsterdamsche hockeyclub sinds 2018 de handen ineen geslagen en is het eindelijk mogelijk om via het A.S.C/A.V.S.V te hockeyen. De subverening zal zich bekommeren over de verschillende dames en heren teams en de evenementen. In de toernooien en TD’s zal een nieuw leven worden geblazen. Toernooien waar de verschillende disputen het tegen elkaar zullen opnemen en waar de verticale band binnen de disputen wordt versterkt. Waar we het toernooi afsluiten met de derde helft. Ook de TD’s, georganiseerd door A.S.C/A.V.S.V., zullen grootser worden aangepakt. Zie je het al voor je? In de zon onder het genot van een biertje samen met je jaargenoten een mooi feest neer te zetten.

PACTUM biedt ondernemende leden de unieke kans om een betrouwbaar netwerk op te bouwen, te onderhouden en die te vergroten. Dat is waar onze vereniging zo om bekend staat. Ten eerste worden ideeën en initiatieven van startende ondernemers ondersteund, tevens zorgen wij voor sturing en creatieve denktanks, met de hulp van gevestigde reünisten in het bedrijfsleven. Waardoor u en uw onderneming die nodige en gewenste groei kunnen doormaken.

Alhoewel PACTUM pas recentelijk haar intrede heeft gedaan, is de motivatie groot en zijn de doelstellingen duidelijk. Van netwerkborrels tot lezingen en van diners tot workshops, al deze activiteiten zijn datgene wat PACTUM te bieden heeft. Tot slot, om het kaf van het koren te scheiden, wordt de Intercorporale Ondernemers StudentenPrijs georganiseerd. Dé manier voor startende ondernemers om die ene zet in de juiste richting te krijgen.

Inschrijven = GRATIS

Juncto is de juridische subvereniging van het A.S.C./A.V.S.V. Juncto brengt alle rechtenstudenten van de vereniging in verbinding met elkaar en geeft hen de mogelijkheid om kennis te met de juridische wereld.

Juncto organiseert verschillende juridische activiteiten. Het kantoorbezoek en het Juridisch Symposium zijn de jaarlijkse hoogtepunten. Tijdens het kantoorbezoek krijg je een leerzaam kijkje achter de schermen van een advocatenkantoor en wordt er achteraf met juristen en recruiters geborreld.

Tijdens het Juridisch Symposium komen sprekers van verschillende juridische vakgebieden vertellen over hun ervaringen in de praktijk. Dit levert elk jaar weer nieuwe en inspirerende verhalen en discussies op. Na afloop van het Symposium is niet alleen ruimte voor inhoudelijke vragen, maar staan de gastsprekers ook altijd klaar om jou te adviseren op het gebied van studiekeuzes, stages en jouw (juridische) toekomst.

De in 2010 opgerichte Amsterdamse Medische Studenten Vereniging – Opium, is bij uitstek de subvereniging van het A.S.C./A.V.S.V. waar geneeskunde studenten elkaar en artsen kunnen ontmoeten. Opium organiseert ieder jaar verschillende evenementen, waar zowel medische als niet medische studenten bij elkaar komen onder het genot van een biertje. Hierbij kan je denken aan een hechtcursus of een symposium. Bij het jaarlijkse symposium wordt er elk jaar een actueel onderwerp vanuit de geneeskunde aangesneden en worden er verschillende deskundigen op het gebied uitgenodigd om hen verhaal te doen. Daarnaast wordt er sinds kort ieder jaar tijdens de carrièreweek van het A.S.C./A.V.S.V. ook een avond voor geneeskundestudenten georganiseerd vanuit Opium; speeddaten met de specialist. Vaak komen er dan reünisten, die nu in de medische sector werken, nog eenmaal naar de Sociëteit om een biertje te kunnen drinken. Dit geeft de studenten op hun beurt de kans om op een laagdrempelige manier vragen te kunnen stellen aan een normaliter moeilijker te bereiken persoon. Kortom, genoeg wat deze prachtige subvereniging te bieden heeft, voor net dat beetje extra tijdens je studententijd.

Lust is dé huisband van het A.S.C. / A.V.S.V. Deze topmuzikanten verzorgen meerdere avonden op de Sociëteit als daarbuiten van hoogstaand entertainment. Hun gevarieerde repertoire, dat bestaat uit zowel heerlijke pop klassiekers als swingende disco hitjes, zorgt ervoor dat Lust voor veel verschillende gelegenheden geboekt worden. Gala’s, de N.I.A.-week, verjaardagen: deze muzikale kameleons kunnen zich uitstekend aanpassen en je ziet ze daarom dan ook overal. Om de zoveel jaar staat er weer een nieuwe lichting en dus gaat Lust altijd met zijn tijd mee.
Ook is Lust een geweldige manier om mensen buiten je vertrouwde dispuut te leren kennen: de muziek verbindt deze zes leden van verschillende disputen. Ook draagt een beetje pils hier natuurlijk aan bij. Enfin, houd de facebookpagina van Lust in de gaten en dan zien we je graag snel tegemoet!

A.C.G.F. de Albatros

In 2015 hebben een aantal leden de Amsterdamse Corporale Golf Federatie Heropgericht. Om te laten blijken dat er genoeg animo was zijn er verscheidene toernooien georganiseerd en wat bleek: De animo was er.

Samen met de Amsterdamsche Golf Club (dichtbij Halfweg/Zwanenburg) organissert A.C.G.F. 4 toernooien per jaar.
Voorafgaand is er een Clinic voor iedereen die geïnteresseerd is in golfen.
Daarnaast biedt het A.C.G.F. ieder dispuut de mogelijkheid haar eigen (midget)golfdag/toernooi/partij/borrel te organiseren.

De Amsterdamse Golf Club geeft studenten ook de mogelijkheid om lid te worden voor een bedrag van €374,50 per jaar. Deze aanbieding geldt tot en met je 26e levensjaar. In feite dus voor het gehele lidmaatschap.
Interesse? Stuur dan een e-mail naar secretariaat@amsterdamsegolfclub.nl. Je ontvangt dan het aanmeldformulier en wordt dan ingedeeld voor een kennismakingsgesprek